Na današnji dan obilježavamo 168. godišnjicu rođenja jednog od najvećih umova u povijesti čovječanstva – Nikole Tesle. Rođen 1856. godine u Smiljanu, blizu Gospića, Tesla je bio genijalni izumitelj, poznat po revolucionarnim doprinosima na polju elektrotehnike.

Tesla je najpoznatiji po razvoju koncepta izmjenične struje, koja je omogućila širenje električne energije na velike udaljenosti. Osim toga, radio je na brojnim drugim projektima, uključujući bežičnu komunikaciju, radiotehnologiju i elektromagnetska polja. Za mnoge, Tesla je simbol neumorne inventivnosti i kreativnosti.

Na Teslin rođendan, 10. srpnja 2024. godine svi koji to žele moći će uživati u bogatom programu koji počinje u Teslinom rodnom Smiljanu (MC Nikola Tesla) u 12 sati okruglim stolom pod nazivom „Teslin toranj čovječanstvu“. Također, u Smiljanu od 21,30 sati moći ćete pogledati predstavu “Tesla – puni krug” u izvedbi Tvornice lutaka Zagreb u suradnji s Udrugom Mreža Nikola Tesla – Nikola Tesla network.

Od 20,30 sati na Trgu Stjepana Radića počinje Tesla Power of Lights show u sklopu kojeg će biti osvijetljene sve zgrade u Gospiću u kojima je boravio ili djelovao Nikola Tesla ili koje nose njegovo ime. Posjetitelje očekuje i svjetlosni laser show, vodeni zid s projekcijama, bogata ugostiteljska ponuda i koncert Giuliana & Diktatora.

Organizatori su se posebno potrudili osigurati bogat sadržaj za djecu pa će tako oni najmlađi moći uživati u svjetlosnim igrama u NEON playground – parku za djecu i glow wall dječjem igralištu.

Zasigurno najveća atrakcija ovogodišnje “Tesla Power of Lights” manifestacije bit će prvi svjetski serijski električni hiperautomobil – Rimac Nevera. Ova jurilica od 1914 konja, s najbržim ubrzanjem među automobilima koji su danas u produkciji – do 100 km/h za ispod dvije sekunde i do 300 km/h za samo 9,3 sekunde, bit će izložena na Trgu Nikole Tesle od 17 do 23 sata. U večernjim satima Rimčeva Nevera bit će prigodno osvijetljena, a svi koji to žele mogu ekskluzivno vidjeti automobil uživo i fotografirati se s ovim svjetskim čudom hrvatske proizvodnje.

U čast ovog velikana znanosti i tehnologije, grad Gospić i ove godine obilježava Teslin rođendan kroz manifestaciju pod nazivom “Tesla Power of Lights”.

L.O.