Unutar idiličnog pejzaža Nacionalnog parka Plitvička jezera, skriva se stari grad Krčingrad, čija je bogata povijest tek nedavno počela dolaziti na svjetlo dana. Iako se nalazi u srcu jednog od najposjećenijih hrvatskih nacionalnih parkova, Krčingrad je dugo ostao zanemaren od strane arheologa i povjesničara.

Prva sustavna istraživanja započela su tek 1911. godine pod vodstvom Emila Laszowskog, koji je otkrio vanjske obrambene zidine i dva tornja. Međutim, prava arheološka senzacija dogodila se tek stotinu godina kasnije, kada je potpuno iskopana i istražena trokutasta kula, jednakostraničnog trokuta s duljinom svake strane od 16 metara, izgrađena tijekom 13. stoljeća. Ovakav tip kule, zabilježen je samo još na tri mjesta u Europi.

Najnovija istraživanja, provedena 2022. godine pod vodstvom Petra Sekulića iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, otkrila su nove detalje o izgledu i prošlosti Krčingrada. Tijekom ovih radova, financiranih sredstvima JU NP Plitvička jezera, nisu pronađeni ostaci drugih srednjovjekovnih građevina, ali su pronađeni predmeti iz kasnog brončanog doba, što potvrđuje kontinuitet naseljenosti ovog područja od prapovijesti.

Otkriće Krčingrada ne samo da pruža uvid u srednjovjekovnu arhitekturu i obrambene strategije, već i svjedoči o moći knezova Babonića, koji su ovdje nadzirali trgovačke puteve i demonstrirali svoju vlast. Iako je grad napušten početkom 14. stoljeća zbog političkih promjena, njegovi ostaci i dalje fasciniraju posjetitelje i stručnjake, pružajući novu dimenziju razumijevanja povijesnog krajolika Plitvičkih jezera.

Gs Press